Kernpunten van de schoolregels zijn:
- respect ten aanzien van alle medewerkers en (mede)leerlingen;
- afspraken over goed omgaan met anderen, het gebouw en de spullen;
- géén fysieke en/of verbale agressie, wapens, drugs, alcohol of handel op school.
Voor de schoolregels klik hier. Daarnaast dienen ook pauze-afspraken en hygienecoderegels te worden nageleefd.
Pesten
Ouders en leerlingen die te maken krijgen met pesten kunnen met hun verhaal terecht bij een medewerker van de school, zodat het pestprobleem aangepakt wordt en de leerling weer veilig naar school toe kan. De pestcoordinator voor de Velddijk is de heer Art Peeters en mevrouw Géke Spreeuwers. De school maakt bovendien gebruik van een pestprotocol. Dit protocol kunt u opvragen/inzien bij de schoolleiding.
Dagbeëindiging, schorsing en verwijdering
Soms is het nodig dat de dag van een leerling beëindigd wordt, dat hij/zij geschorst wordt of zelfs van school verwijderd wordt. Wij gaan in die gevallen uiterst zorgvuldig te werk. Zo sluiten we aan bij de wet- en regelgeving op dit gebied. Als een leerling binnen de school grensoverschrijdend en/of ontoelaatbaar gedrag vertoont, kan dit leiden tot een dag beëindiging, schorsing of verwijdering van een leerling.
Gedragscode kleding en/of (mode)accessoires
We vragen van onze leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) om kleding en (mode)accessoires te dragen die de communicatie met anderen niet in de weg staan. Kleding die aanstootgevend is en de sfeer op school of in de klas negatief kan beïnvloeden, is niet welkom. Het dragen van kleding die het hoofd en het gezicht deels of volledig bedekken is niet toegestaan. Hierbij gaat het om kleding waarbij de ogen, neus én mond niet zichtbaar zijn. De volledige gedragscode voor kleding en/of (mode)accessoires kunt u opvragen/inzien bij de schoolleiding.
Schooltijden - Inloopmoment (vanuit protocol 'Op tijd komen')
Inloop 08.15-08.30 uur
Iedere schooldag om 08.15 uur gaan de poorten en de deuren open en zijn de leerlingen welkom in de school. Leerlingen die op school arriveren lopen (na het leggen van spullen, zoals mobiele telefoon, in het kluisje) direct door naar het lokaal waar hun eerste les is. Daar worden ze opgevangen door de docent. Om 08.30 uur eindigt het inloopmoment en begint de schooldag. Leerlingen die de inloop hebben gemist kunnen niet direct aansluiten in de les, zij zijn ongeoorloofd afwezig (te laat) en worden opgevangen op ons ‘Leerplein’ tot aansluiting in de les (meestal het volgende lesuur) weer mogelijk is. Het Leerplein is dagelijks bezet tot 09.15 uur.
Ziek- of afwezig melden
Als een leerling ziek is of met een geldige reden niet naar school kan komen, dient dit vóór 09.00 uur door de ouder(s)/verzorger(s) van de leerling telefonisch kenbaar (via telefoonnummer 077-354 26 86) gemaakt te worden bij de administratie van de school.
Bij ongeoorloofde afwezigheid brengen wij zowel de ouder(s)/verzorger(s) als de leerplichtambtenaar op de hoogte. Als een leerling niet naar zijn of haar stageplaats kan gaan, dient dit ook vóór 09.00 uur door de ouder(s)/verzorger(s) doorgegeven te worden/zijn aan het stagebedrijf of de stage-instelling én ook aan de stageleerkracht en de administratie van school (zie bovenstaande procedure/werkwijze). Vergeet ook niet eventuele (taxi)vervoerders te informeren als uw kind verhinderd is. Als een leerling door ziekte enkele dagen of zelfs weken niet naar school toe kan komen, dan is het van belang dat ouder(s)/verzorgers(s) dit aan de mentor kenbaar maken. We kunnen dan samen met u bekijken wat de mogelijkheden zijn om het onderwijs voort te zetten.
Ziekteverzuimbeleid
De Velddijk heeft in samenwerking met de GGD Limburg-Noord en de gemeente beleid vastgesteld om ziekteverzuim van leerlingen beter te kunnen begeleiden. Dit doen wij volgens de methode M@ZL, spreek uit 'Mazzel'. Voor meer informatie over dit ziekteverzuimbeleid klik hier.
Te laat op school
Als een leerling te laat komt, moet hij zich melden. Bij 3 keer te laat moet de leerling in overleg met de mentor 1 uur inhalen. Wanneer een leerling veelvuldig te laat komt of verzuimt, informeren we de ouder(s)/verzorger(s) en de leerplichtambtenaar. We nemen dan passende maatregelen.
Verlof
Afspraken voor tandarts, ziekenhuis of huisarts moeten indien mogelijk zoveel mogelijk buiten schooltijd gepland worden. Voor (buitengewoon) verlof kunt u terecht bij de mentor van de leerling. Slechts in zeer bijzondere gevallen krijgen leerlingen extra verlof buiten de gewone schoolvakanties. Het verlengen van de zomervakantie is nooit toegestaan. Voor islamitische feestdagen zoals Suikerfeest en Offerfeest kunnen leerlingen in overleg vrij krijgen. Een verzoek hiertoe moet door de ouder(s)/verzorger(s) van leerling(en) via de mentor bij de directie worden ingediend. Indien geen verzoek wordt gedaan, wordt er geen vrij gegeven. Aanvraagformulier(en) voor (buitengewoon) verlof kunt u hier vinden.
Wegwijzer Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) biedt basiszorg aan jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Zo ook in de regio Noord- en Midden-Limburg, waar de JGZ door GGD Limburg-Noord, wordt aangeboden. Voor meer infomatie klik hier.
Verzekering
Als ouder/verzorger moet u zelf zorgen voor een verzekering voor schade en ongelukken die ook met voldoende toezicht onvermijdelijk zijn. Een WA-verzekering is verplicht. Als school hebben we een aanvullende ongevallenverzekering. De leerling is tijdens de schooluren en op weg naar en van school verzekerd tegen de financiële gevolgen van een ongeluk. Tijdens de stagedagen zijn de leerlingen extra verzekerd vanuit school.
Persoonlijke waardevolle spullen
Het wordt niet (door ons als school zijnde) geadviseerd dat leerlingen persoonlijke waardevolle spullen meebrengen naar school. Mocht men dit toch willen of doen, dan het verzoek aan ouder(s) om een verzekering wegens diefstal af te sluiten hiervoor.