Annette van Kleef combineert haar baan als sportdocent op Ulingshof met een job als verzorgster van het nationale boccia-team. Een extra uitdaging voor haar én een inspiratiebron voor de sportlessen op Ulingshof. Terwijl de Paralympics 2018 in volle gang zijn, traint het Nederlands boccia-team volop voor de zomerspelen in 2020. Wie weet, misschien mag Annette wel naar Tokyo over twee jaar.
Iets later dan afgesproken, schuift Annette aan: "We waren nog even bezig voor het schuiftafeltennistoernooi komend weekend. En de Dance Battle, daar doen ook andere scholen van Buitengewoon aan mee." Ze somt nog wat activiteiten op: "Schaatsen op de ijsbaan, de Venloop, een bocciatoernooi tegen twee andere mytylscholen en diverse clinics, bijvoorbeeld van judo." Dan, lachend: "Ja, we bedenken steeds iets leuks voor onze leerlingen. Soms doe ik dat zelf, soms met collega's, maar ik werk ook samen met de sportconsulent van de gemeente."
Op Ulingshof wordt dus volop gesport. De kleuters gymen samen en de oudere leerlingen sporten in groepjes met kinderen die ongeveer dezelfde mogelijkheden hebben. Tijdens projectweken, wordt altijd gezocht naar manieren om iedereen mee te laten doen. Annette: "We zijn heel creatief in het bedenken van hulpmiddelen of aanpassingen waardoor toch elk kind een spel kan meedoen. Dat is natuurlijk het allermooiste."
Als 22-jarige begon Annette van Kleef als gymdocent op Ulingshof. Ze had nauwelijks ervaring met de doelgroep: "Mijn eerste gedachte was: jeetje, deze leerlingen kunnen zo veel meer dan ik dacht!" Nu, 25 jaar later, heeft ze nog altijd de drive om leerlingen net een stapje verder te brengen: "Als leerlingen zelf trots zijn, dat hen iets is gelukt: zo van juf, kijk wat ik kan! Daar doe je het voor." Vorig jaar kwam er een bijzondere uitdaging op haar pad: een vacature voor verzorgster bij het nationale team van de paralympische sport boccia. Annette: "Mijn schoolleider zei: is dat niks voor jou? Ik dacht: en mijn werk hier dan? Maar stiekem leek het me supergaaf." Ze werd aangenomen en nu begeleidt Annette een paar weken per jaar de boccia-professionals op toernooien en trainingskampen. Die weken is ze niet op school. Ulingshof zorgt in die periode voor vervanging. "Het is natuurlijk super dat de schoolleiding van Ulingshof zo met mij meedenkt en me de kans biedt om me ook op een ander vlak te ontwikkelen."
Als verzorgster helpt Annette de sporters met aankleden, wassen en andere dagelijkse routines. Maar ze doet meer, ook bij trainingen en wedstrijden ondersteunt ze het team. En zoiets moet je niet onderschatten, aldus Annette: "Op toernooi of trainingskamp maken we lange dagen: vroeg opstaan, 's avonds laat in bed en soms 's nachts nog eruit als iemand hulp nodig heeft. En, dit zijn topsporters, ze trainen fulltime. Het is ongelooflijk knap wat ze kunnen, ook al zie je als buitenstaander niet hoeveel inspanning ze leveren." Het boccia-team zocht bewust naar een verzorgster met een sportachtergrond. Annette: "Ik was door mijn werk op Ulingshof al bekend met boccia. Tijdens zo'n toernooi leer ik veel over het spel en die tactieken en ideeën gebruik ik dan weer op school." Zo heeft Ulingshof dus ook voordeel bij de 'bijbaan' van Annette. "Zeker, sowieso krijg ik er zelf enorm veel positieve energie van. Hoewel het zware weken zijn, kom ik daarna vol enthousiasme en nieuwe ideeën weer op school. Alsof ik vakantie heb gehad. En ik merk ook dat het enthousiasmerend werkt voor onze leerlingen. Ze maken via mij kennis met topsport voor mensen met een beperking. Ze zien dat er mogelijkheden zijn en dan is er ook nog een directe connectie voor mij." Ulingshof naar de Paralympics? Lachend: "Nou ja, waarom niet? Er is binnenkort een talentendag vanuit de nationale boccia bond en ik ben nu met de bondscoach aan het kijken of één van onze leerlingen daarvoor in aanmerking zou komen. Dus, wie weet!"