Het nieuwe collegejaar is begonnen en Rico is druk met de planning van de introductieweek. "Zo'n draaiboek maken, laat dat maar aan mij over." Inmiddels weet Rico heel goed waar zijn kracht ligt. In afgebakende taken, waar hij zich in alle rust in kan vastbijten. Ook in sociaal opzicht weet hij zich steeds beter te handhaven in de 'normale' wereld. Belangrijke tools daarvoor kreeg hij aangereikt tijdens zijn jaren op de Velddijk, een periode die veel voor hem heeft betekend. "Als je puber bent, vind je school stom. Maar achteraf gezien was het de fijnste tijd uit mijn leven. Op de Velddijk mocht ik mezelf zijn. Ik was een moeilijke leerling, voor anderen én voor mezelf. Soms zelfs onhandelbaar. Maar docenten hielpen me, ze wisten eerder wat ik nodig had, dan ikzelf. Zonder hen was ik niet geweest waar ik nu ben."
Ik voelde me waardevol
Op de Velddijk kreeg Rico alle ruimte om zichzelf te leren kennen en te ontdekken waar hij goed in was. "Ik mocht alles uitproberen, van koken en tuinieren tot muziek. Zo kwam ik bij elektrotechniek uit: lekker puzzelen, dat lag me wel, hoe moeilijker hoe beter." Een sleutelmoment kwam tijdens zijn stage: "Het stagebedrijf kende mijn achtergrond en begeleidde me heel goed. Ze gaven me een ingewikkelde klus waar ik me helemaal in vastbeet. Ik voelde me waardevol: hé, ik kan iets!" De Velddijk sprong op Rico's enthousiasme in, bestelde speciaal voor hem boeken en gaf hem uitdagende elektro-opdrachten en liet hem vakken volgen op Den Hulster.
Diploma naar de toekomst
Door de samenwerking met Den Hulster haalde Rico op de Velddijk een volwaardig vmbo-diploma, dat hem toegang gaf tot een reguliere mbo-opleiding. Een spannende stap. "Ik dacht: ik ga verder en ik kijk wel hoe ver ik kom." En dat is ver: hij is nu derdejaarsstudent technische bedrijfskunde op Fontys Hogeschool in Eindhoven, waar hij ook op kamers woont. Het hbo is echt iets voor hem: "Veel zelfstandig werken - lekker op mijn kamertje prutsen aan complexe opdrachten - gecombineerd met het contact met medestudenten." Het hbo is de laatste stap, denkt Rico: "De universiteit wordt té theoretisch. Daar zitten me iets te veel mensen die alleen maar met hun hoofd werken."
School voor het leven
Van vmbo-k via mbo naar hbo, het klinkt als een succesverhaal. Toch schreeuwt Rico niet van de daken waar hij vandaan komt: "Ik ben supertrots op wat ik bereikt heb, maar ergens rust er nog een taboe op het 'anders' zijn. Terwijl ik door de jaren heen heb ervaren dat elk mens anders is. En bovendien, ook op het mbo en hbo ontmoette ik zoveel studenten die net als ik een steuntje in de rug nodig hadden. Niks bijzonders eigenlijk, maar toch praat niemand er echt over." Dat vindt hij ergens wel jammer. Want hij zou de Velddijk zeker aanbevelen: "Ik heb er dingen over mezelf geleerd waar ik de rest van mijn leven profijt van heb."