Voorwoord

Beste ouders, verzorgers en belangstellenden,

Bij deze bieden wij de schoolgids voor 2023-2024 aan van Spectrum. Met deze gids willen wij u informeren over een aantal dingen waarmee u en wij in de loop van het schooljaar mee te maken gaan krijgen. De onderwerpen waarover u informatie kunt vinden zijn terug te lezen in de inhoudsopgave.

In augustus 2014 is Onderwijsgroep Buitengewoon speciaal onderwijs binnen de grenzen van de gemeente Venray gaan aanbieden. Wat eerder aparte specialisaties waren - Zeer Moeilijk Lerend, Mytyl/Tyltyl en Gedrag – zijn hier toen bijeen gebracht en met elkaar verbonden. Met alle medewerkers willen wij het niveau van de verschillende specialisaties behouden en versterken ten behoeve van uw kind, en u. 

Spectrum heeft een duidelijke opdracht: wij zijn er om het maximum te halen uit de talenten van kinderen met specifieke opvoedings- en ontwikkelingsvragen. De specifieke vragen kunnen met de verstandelijke ontwikkeling te maken hebben, met de sociaal- emotionele ontwikkeling, en/of met de lichamelijke en motorische ontwikkeling van onze leerlingen.

Wij willen onze leerlingen laten stralen door zichzelf optimaal te ontwikkelen bij ons op school. Wij leren ze dus eigenlijk om zichzelf te leren kennen en van daaruit verder in de wereld te kijken. Deze visie is niet alleen op onze leerlingen van toepassing, maar ook op de medewerkers. Vanuit onszelf en vanuit onze expertise brengen wij onze kennis over. Persoonlijk, aandachtig en met respect voor elkaar. Daarnaast leren wij elke dag, ook van elkaar. Van mens tot mens, van leerling tot leraar en omgekeerd.

De inrichting en de uitvoering van het onderwijs binnen de school is vanuit die invalshoeken en gericht op ontwikkeling en leren van onze leerlingen. Wij doen dat met de speciale kennis en kunde van onze groepsleraren en onderwijsassistenten. Ons team wordt ondersteund door een team van specialisten, die in nauwe samenwerking zorgen voor de beste ontwikkelvoorwaarden voor de leerlingen vanuit hun specialisme.

Het doorontwikkelen van onze leerroutes en de best passende leerarrangementen voor onze leerlingen vraagt een voortdurende inspanning van ons team en elke medewerker in ons team. Onze vergadertijd na school wordt voor een belangrijk deel hiervoor ingezet. Een nauwe samenwerking is er met collega’s uit het reguliere onderwijs, het speciaal basisonderwijs en met partners uit zorg en hulpverlening die betrokken zijn bij de ontwikkeling van uw kind.

Vanaf 2018 zijn we gehuisvest bij SBO Focus in Venray. Met SBO Focus willen wij zoveel als mogelijk gaan samenwerken. Hiervoor hebben beide scholen in 2019 een speciale aanvraag gedaan bij het Ministerie van Onderwijs, een experimenteerregeling. Dit schooljaar willen we onze samenwerking verder vorm en inhoud geven onder de noemer 'Spectrum en Focus op weg naar een toekomst samen'. Een onderzoek naar een nieuw schoolgebouw voor SO Spectrum en SBO Focus samen hoort hier bij.

In goed overleg en samen met u willen wij onze professionele bijdrage leveren aan de ontwikkeling van uw kind. U bent van harte welkom om uw vragen, uw zorgen, uw ideeën en uw inbreng hierover te delen met ons.

Henk Moonen-Wolters
Directeur SO Spectrum en SBO Focus Venray
[email protected]