Voorwoord

Beste ouders/verzorgers, 

Voor u ligt de schoolgids van Impuls voor het schooljaar 2020-2021. In deze schoolgids informeren we u over de geschiedenis van de school, het onderwijs, de pedagogische en didactische visie, de schoolorganisatie en de zorg voor onze leerlingen, van aanmelding/plaatsing tot schoolverlaten. Verder kunt u meer lezen over de onderwijsontwikkelingen in en rondom de school en treft u een speciaal hoofdstuk aan ten aanzien van kwaliteitszorg. 

Op het moment van schrijven zitten we in een crisissituatie waarin het Coronavirus ons in de hand heeft. Leerlingen mogen niet naar school en er wordt een “nieuw modewoord” gebruikt afstandsonderwijs. Ik kan u verzekeren dat afstandsonderwijs voor de leerlingen van Impuls erg lastig is, het doet namelijk een flink beroep op u als ouder. Via deze weg wil ik u allen bedanken voor de fijne samenwerking die we in deze moeilijke tijd hebben gehad. 

Het schooljaar 2020 - 2021 wordt een jaar met mooie nieuwe uitdagingen en hoge ambities. Alle Ontwikkelingsperspectieven zijn afgelopen jaar omgezet naar een nieuwe format. Een format dat gemaakt is door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs. Wij hopen dat dit ontwikkelingsperspectief voor u als ouder nog meer duidelijkheid geeft waar we als school zijnde met uw zoon/dochter naar toe aan het werken zijn. 
We leggen de lat voor onze leerlingen hoog zodat we eruit halen wat er in zit. Met ons team van medewerkers kijken we wat onze leerlingen wél kunnen, waar hun talenten liggen maar ook wat binnen hun mogelijkheden ligt. Maar dat doen we niet alleen. Met een professioneel netwerk aan samenwerkingspartners én ouders kijken we wat het beste past bij uw kind. 

Verder heeft minister Slob aangegeven dat er voor alle leerlingen een diploma gaat komen. Onze uitdaging zal dan ook zijn om te onderzoeken hoe dit diploma voor onze doelgroep eruit komt te zien. Welke eindtermen moeten ze halen? Aankomend jaar gaan we dit verder verkennen. 

Impuls maakt deel uit van de sector VO van Onderwijsgroep Buitengewoon. De sector heeft 3 uitstroomprofielen die voortkomen uit de wet Kwaliteit VSO. De uitstroomprofielen zijn Vervolgonderwijs, Arbeid en Dagbesteding. Binnen VSO Impuls komen de uitstroomprofielen Arbeid en Dagbesteding voor. Samen met de gemeenten bespreken we het ontwikkelingstraject van leerlingen in de overgang van school naar werk. Ook voor onze leerlingen geldt een “leven lang leren”. Dat betekent dat er in de denkwijze bij ons maar zeker ook bij onze samenwerkingspartners iets moet veranderen. Meer resultaatgericht denken helpt hierbij, zodat elke leerling van Impuls de kans krijgt, uit te groeien tot een zo volwaardig mogelijke burger. 

Maar niet alleen vinden we het belangrijk dat onze leerlingen zich ontwikkelen, ook onze teamleden blijven zich ontwikkelen om zo het beste onderwijs te bieden aan uw zoon of dochter. En dat doen we met vol enthousiasme en met passie. 

Deze gids is met zorg samengesteld door het team van Impuls in nauwe samenwerking met alle geledingen. Mocht u echter nog informatie missen neem dan ook eens een kijkje op onze website; impuls.ogbuitengewoon.nl. Buiten deze schoolgids en de website verschijnen er ook regelmatig nieuwsbrieven en twee keer per jaar een schoolkrant. Daarnaast heeft Impuls een Facebookpagina waar we u op de hoogte houden van de meest actuele zaken en leuke wetenswaardigheden. 

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met een van de teamleden of met de schoolleiding. Via de website reageren kan natuurlijk ook. We vertrouwen erop dat we (ook) dit schooljaar op een prettige wijze met elkaar kunnen samenwerken. 

Met vriendelijke groet mede namens het schoolteam, 

Gert-Jan Wismans 
Schoolleider