Voorwoord

In deze schoolgids 2021-2022 informeren we u over het onderwijs van de school, de pedagogische en didactische visie, de schoolorganisatie en de zorg voor onze leerlingen, van aanmelding/plaatsing tot schoolverlaten. Verder kunt u meer lezen over de onderwijsontwikkelingen in en rondom de school.

Dit schooljaar wordt een schooljaar van aanpassen. Aanpassen in de tijdelijke locaties aan de Hendrick Consiencestraat en de Alexander van Parmastraat in Blerick. Wij begrijpen dat dit voor iedereen een moeilijke opdracht wordt. Voor de leerlingen om te wennen in een andere omgeving die zo optimaal mogelijk gemaakt is. Verder komen er nog leerlingen van de Talentencampus Venlo naar Ulingshof en worden toekomstige Ulingshof leerlingen. Het onderwijs/revalidatiepersoneel wordt voor 1 jaar in tweeën gedeeld. Er komt personeel mee vanuit de Talentencampus Venlo. Samen met Adelante en PSW sorteren we alvast voor op onze samenwerking en gaan we ervoor zorgen dat we als 1 team er staan voor de leerlingen van Ulingshof. Ook nieuw zijn de onderwijstijden, deze gaan veranderen. Dat zal voor de leerlingen en voor u als ouders/verzorgers wennen zijn. Al met al zal het een flinke uitdaging worden.

Het schooljaar 2021 - 2022 geven we natuurlijk ook weer goed onderwijs op Ulingshof. Vanuit de schoolscan hebben we gekeken waar er leerachterstanden zijn bij onze leerlingen. Vanuit het Nationaal Programma Onderwijs krijgen we middelen om de leerachterstanden weg te werken. Deze zullen we dan ook ten volle benutten. Verder zal de focus liggen op de samenwerking van de verschillende teams (PSW, Adelante, Ulingshof). We leggen de lat voor onze leerlingen hoog zodat we eruit halen wat er in zit. Met ons team van medewerkers kijken we wat onze leerlingen wél kunnen, waar hun talenten liggen maar ook wat binnen hun mogelijkheden ligt. Maar dat doen we niet alleen. Met een professioneel netwerk aan samenwerkingspartners én ouders kijken we wat het beste past bij uw kind.

Ulingshof maakt deel uit van Onderwijsgroep Buitengewoon. Het is een van de 7 scholen. De school kent 3 uitstroomprofielen die voortkomen uit de wet Kwaliteit (V)SO. De uitstroomprofielen zijn Vervolgonderwijs, Arbeid en Dagbesteding. Binnen Ulingshof komen alle uitstroomprofielen voor. Samen met u als ouders en samenwerkingspartners bekijken we hoe we het beste onderwijs kunnen geven aan de leerlingen. Voor een enkele leerling betekent dit dat ze ook naar een nabij gelegen reguliere basisschool gaan. Dit kan zijn om buurtgenoten beter te leren kennen, maar soms ook omdat revalidatie minder nodig is en er een overstap naar regulier gemaakt kan worden. Binnen het VSO wordt er zo praktisch mogelijk gewerkt aan zelfstandigheid en vaardigheden voor de uitstroom naar arbeid of dagbesteding.

Maar niet alleen vinden we het belangrijk dat onze leerlingen zich ontwikkelen, ook onze teamleden blijven zich ontwikkelen om zo het beste onderwijs te bieden aan uw zoon of dochter. En dat doen we met vol enthousiasme en met passie.

Deze gids is met zorg samengesteld door het team van Ulingshof in nauwe samenwerking met alle geledingen. Mocht u echter nog informatie missen neem dan ook eens een kijkje op onze website; ulingshof.ogbuitengewoon.nl. Buiten deze schoolgids en de website verschijnen er ook regelmatig nieuwsbrieven. Daarnaast heeft Ulingshof een Facebookpagina waar we u op de hoogte houden van de meest actuele zaken en leuke wetenswaardigheden.

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met een van de teamleden of met de schoolleiding. Via de website reageren kan natuurlijk ook. We vertrouwen erop dat we (ook) dit schooljaar op een prettige wijze met elkaar kunnen samenwerken.

Ik wens iedereen een mooi schooljaar toe!

Met vriendelijke groet,

Gert-Jan Wismans
Directeur Ulingshof