Luxe verzuim

Luxe verzuim, wat is dat nou precies? Luxe verzuim is verzuim gekoppeld aan een schoolvakantie waarbij ouders/verzorgers hun kind eerder meenemen op vakantie of later terugkomen van vakantie. Als een school vermoedt dat er sprake is van luxe verzuim, dan zijn ze verplicht om hiervan een melding te doen bij de leerplichtconsulent.

De afgelopen jaren zijn de leerplichtconsulenten van de gemeente Venlo ook zelf steeds strenger gaan controleren op luxe verzuim. Met speciale acties op de laatste dag voor een vakantie of op de eerste schooldag na een vakantie, zijn ze nagegaan of alle kinderen op school aanwezig zijn. Is een kind toevallig net die dag ziekgemeld? Dan controleert de leerplichtconsulent of het kind wel echt ziek is. Blijkt het gezin al op vakantie gegaan te zijn, dan wordt hier melding van gemaakt bij het Openbaar Ministerie. Zelfs een halve dag ongeoorloofd verzuim wordt al doorgegeven en kan resulteren in een proces verbaal.

De boetes voor luxe verzuim zijn op 1 januari 2014 verdubbeld. Op dit moment (2017) kan er een boete worden opgelegd van 100 euro per dag per kind. In totaal kan het boetebedrag zelfs oplopen tot maximaal 1800 euro voor twee weken. Maken ouders het heel bont met luxe verzuim, dan kan zelfs een (voorwaardelijke) gevangenisstraf worden opgelegd.

Wij, als school, hebben de plicht om u als ouders/verzorgers hierop te wijzen. Er zal altijd een melding worden gedaan bij de leerplichtconsulent als er mogelijk sprake is van luxe verzuim, ook bij een halve dag afwezigheid.