Wat zijn de uitstroombestemmingen?
Bij het verlaten van school gaan de leerlingen van Impuls naar één van de volgende uitstroombestemmingen:
- Belevingsgerichte dagbesteding
- Activerende dagbesteding
- Arbeidsmatige dagbesteding
- Beschut werk
- Werk
- Vervolg onderwijs
Hoe wordt de uitstroombestemming vastgesteld?
Bij binnenkomst van een leerling bij Impuls is er een startperspectiefbespreking. Op basis van informatie vanuit vorige scholen en ouders wordt het startperspectief vastgesteld.
Op 15-jarige leeftijd is er een voortgangsperspectiefbespreking waarin het startperspectief wordt geëvalueerd en zo nodig wordt bijgesteld. De informatie die hiervoor wordt gebruikt zijn de leerresultaten en de ontwikkeling op sociaal-emotioneel gebied. De uitstroombestemming staat dan in principe vast.
Als een leerling 17 jaar is volgt de transitiebespreking. Hierin wordt een tijdsplanning gemaakt voor het uitstroomtraject en vindt een eerste verkenning plaats van concrete uitstroomplekken.
Hoe ziet de nieuwe situatie er uit?
Vanaf schooljaar 2019-2020 werken we met een onderbouw en een bovenbouw. De indeling van de onderbouw zal vergelijkbaar zijn met de huidige werkwijze. Dit betekent dat de leerlingen vooral worden ingedeeld op hun begeleidingsbehoefte op sociaal-emotioneel gebied en daarnaast op hun leermogelijkheden. De indeling van de bovenbouw is gebaseerd op het uitstroomperspectief van de leerlingen. Bij het vaststellen van het uitstroomperspectief worden verschillende zaken in onderlinge samenhang afgewogen zoals leerprestaties, sociaal-emotionele ontwikkeling, redzaamheid en arbeidsvaardigheden.
Een aparte groep is de onderwijszorggroep. Vanwege de intensieve begeleidingsbehoefte van deze leerlingen is er geen overgang van onderbouw naar bovenbouw maar blijven deze leerlingen in deze groep ingedeeld. De onderwijszorggroep is onderdeel van unit 1.
In onderstaand schema ziet u dat de benamingen ook gaan veranderen. We spreken niet meer van stromingen maar van units. Ook krijgen de groepen andere namen.
OZG Onderwijszorggroep
OB.. Onderbouw
DB.. Dagbesteding, belevingsgericht en activerend
AD.. Arbeidsmatige dagbesteding
BW.. Beschut werk, werk en vervolgonderwijs