Voetbaltoernooi Son en Breugel

dinsdag 21 april 2015

Op de zeer mooie en zonnige dinsdag 21 april 2015 zijn 10 leerlingen van de onderbouw, Quincy (stagiaire L.O.) en ik (ondergetekende) om 08.45 uur vertrokken richting Son en Breugel (achter Eindhoven) vanuit onze hoofdlocatie op de Bergstraat in Tegelen.
De reis betrof dik één uur rijden en doordat we enkele keren stil stonden op de snelweg en langzaam moesten rijden in verband met file(s), waren we uiteindelijk om 10.00 uur aanwezig. Ruim op tijd voor onze eerste poulewedstrijd die om 10.30 uur zou beginnen.

Vooraf aan de eerste poulewedstrijd werden in het kleedlokaal enkele afspraken gemaakt met het team en werden de regels van het toernooi uitgelegd. Tevens werd duidelijk verteld dat het toernooi meestal erg sterk bezet is, dus dat er moeilijke wedstrijden zouden komen.

Na een gezamenlijke warming-up begon het toernooi voor het Velddijk- onderbouwteam, bestaande uit 1 meisje en 9 jongens, met een wedstrijd tegen Ekkersbeek 2.
Het Velddijk- team had de 15 minuten durende wedstrijd bijna de gehele wedstrijd onder controle. Ze waren de bovenliggende partij, er werd veel druk gezet op de verdedigers van Ekkersbeek en het team heeft genoeg kansen gecreëerd. Helaas was de eindpass of het schot op het doel steeds onnauwkeurig, waardoor ons team niet wist te scoren.
En zoals in de voetballerij bekend: ‘wanneer je de bovenliggende partij bent, maar je scoort niet; scoort meestal de tegenpartij in de counter!’. En ja….Ekkersbeek kwam 1x gevaarlijk voor ons doel, maar door 3 (!) snelle reddingen van Yassine H. en goed verdedigen van Bart en Sem scoorden Ekkersbeek niet, waardoor de wedstrijd eindigde in een gelijkspel 0-0.

Na de wedstrijd zijn we met z’n allen terug naar het kleedlokaal gelopen om de wedstrijd te bespreken. Er heerste enige teleurstelling binnen het team, echter kon het team terug kijken op een vrij aardige wedstrijd. Voornaamste aandachtspunt was dat de leerlingen meer hun toegewezen posities in het veld moesten vasthouden en vanuit de eigen positie de bal proberen rond te spelen.

Tijdens de 2e poulewedstrijd moest ons team tegen Praktijkschool Eindhoven 2 (PSE 2). Deze school neemt meestal deel met sterke teams. De spelers van het Velddijk- team dat voor het 2e jaar deelnemen aan dit toernooi waarschuwden hun teamgenoten dat het een lastige wedstrijd zou worden. De wedstrijd begon echter erg goed voor ons team!
Na enkele minuten dribbelde Yassine H., na goed meeverdedigen van Lorenzo en Toufik, met de bal langs een PSE 2- verdediger en speelde vervolgens Ricardo vrij voor het doel. Ricardo knalde de bal laag over de grond in de lange hoek in het doel; 1-0!
PSE 2 probeerde vervolgens de gelijkmaker te scoren, maar door goed als team samen te verdedigen, kwam PSE 2 niet verder dan 1 afstandsschot. Dit schot werd overigens goed tegengehouden door ‘nieuwe’ keeper Maiko.
Aan het einde van de wedstrijd schoot Bart de bal vanuit de verdediging ver naar voren over de verdediging van PSE 2 heen. Yassine H. was erg attent en rende vervolgens langs de verdediging, nam de bal aan en dribbelde richting het doel. Eén op één met de keeper wist Yassine H. de bal in het doel te schieten; 2-0! De 1e overwinning was een feit!

Na het fluitsignaal van de scheidsrechter schudden de spelers elkaar de hand, waarna we het kleedlokaal weer opzochten. De stemming in het kleedlokaal was goed en de spelers gaven elkaar complimenten. Als begeleider/ coach was ik ook zeer tevreden. 4 punten uit 2 gespeelde wedstrijden. De aandachtspunten die ik voor deze wedstrijd had verteld, werden goed opgevolgd. De spelers hielden zich meer aan hun positie en werkten hard, maar vooral als een team!
Wel bleef ik realistisch en gaf duidelijk aan dat we nog 2 poulewedstrijden moesten spelen en een finaleplaats, waarover enkele spelers begonnen te ‘dromen’, nog ver weg was.

De 3e wedstrijd in de poule werd gespeeld tegen Beemden 2. Deels hadden we het geluk dat Beemden 2 voor onze wedstrijd al een wedstrijd moest spelen, waardoor ze weinig rust hadden kunnen nemen. Met dit gegeven vertelde ik tegen het team dat het belangrijk was om de bal goed over te spelen in plaats van de bal naar voren te knallen. Laat Beemden 2 achter de bal aanrennen, dat zouden ze namelijk niet lang volhouden. En inderdaad…Beemden 2 was al moe, maar uiteindelijk zou het Velddijk- team hen volledig ‘kapot’ spelen. Door goed samenspel en hard werken werd de wedstrijd al vroeg beslist. De 1-0 werd gescoord door Yassine H. en de 2-0 door Ricardo.
Aanvoerder Bart haalde ik naar de kant en werd vervangen door Yassine M. Ook daarna bleef het Velddijk- team prima voetballen. Yassine M, Sem en Sebastiaan speelden goed in de verdediging. De 3-0 werd gescoord door Yassine H. en het harde werken van Toufik werd uiteindelijk beloond met een doelpunt; eindstand 4-0!

Terug in het kleedlokaal heerste een feeststemming. 7 punten uit 3 wedstrijden met een doelsaldo van 6 doelpunten voor en 0 tegen! Ik vertelde het team dat nog één poulewedstrijd gespeeld moest worden. Wonnen we deze wedstrijd dan zouden we in de finale staan, verloren we de wedstrijd dan speelden we een wedstrijd om de 3e en 4e plaats. Ik wenste het team succes!

De laatste wedstrijd van de poule werd gespeeld tegen Rietlanden. Dit team had alle poulewedstrijden gewonnen. Het beloofde een interessante en spannende wedstrijd te worden!
Echter…helaas was dit niet het geval…het werd een eenzijdige wedstrijd…Rietlanden was de veel betere ploeg! Ze waren sneller, sterker, groter, maar speelden vooral ook beter voetbal dan ons Velddijk- team.
Alsof het Velddijk- team stijf van de zenuwen stond, het prima vertoonde voetbal van de wedstrijden ervoor was, in deze wedstrijd, niet terug te zien. Niet alle spelers van het team hielden zich aan de posities, men vergat terug te verdedigen, de bal werd niet in de ploeg gehouden en men gaf elkaar de schuld van fouten. Zo’n beetje alles wat fout kon gaan, ging helaas fout…waardoor de wedstrijd met 4-0(!) verloren ging. Slechts één keer haalde we het doel van de tegenstander. Cassandra kreeg de bal rond de middenlijn aangespeeld en dribbelde met de bal richting het doel. Echter nog voordat Cassandra kon schieten op doel of passen naar een medespeler, werd de bal afgepakt en buiten de lijnen geschoten.

Terug in het kleedlokaal was een bom ontploft. De bom genaamd: ‘negativiteit’ heerste, voor het eerst op deze dag, in het kleedlokaal. Ik probeerde deze negativiteit om te draaien in positiviteit! Natuurlijk was het team teleurgesteld en natuurlijk wilden ze de finale behalen! Echter moesten we ook realistisch zijn en was Rietlanden beter dan ons team. Bovendien waren we 2e in de poule geworden en konden we nog altijd met een beker in de hand terugreizen naar Tegelen. Wellicht niet de beker van de 1e of 2e plaats, maar wel de beker van de 3e plaats!
De wedstrijd om de 3e en 4e plaats werd gespeeld tegen Praktijkschool Eindhoven team 1 (PSE 1). Dit team had hun eerste 2 poulewedstrijden verloren, hadden vervolgens veerkracht getoond en wonnen hun laatste 3 poulewedstrijden. Hierdoor, met tevens enkele gunstige uitslagen, werd PSE 1 2e in hun poule. Het Velddijk- team wist dat het een pittige wedstrijd zou worden en dat ze hard moesten werken!
De wedstrijd ging in de eerste 5 minuten gelijk op. Het Velddijk- team startte goed met een afstandsschot dat ± 2 meter naast het doel werd geschoten. Aan onze kant redde Maiko fraai op een zachte, maar geplaatste schuiver van PSE 1. Vervolgens koos Ricardo om te schieten op doel, terwijl Toufik en Lorenzo vrij stonden voor het doel. Een slimmigheid van de PSE 1- doelman was dat hij vlug de bal pakte en snel de bal weer in het spel bracht. De omschakeling van ons team was te langzaam, waardoor PSE 1, door een steekbal, door de verdediging heen met 2 spelers vrij voor het doel kwamen te staan. In eerste instantie redde Maiko nog fraai, maar in de rebound werd alsnog tegen gescoord; 0-1. Vanaf dit moment lieten enkele spelers hun ‘koppie hangen’. Door onnodig balverlies van het Velddijk- team scoorde PSE 1 kort na de 0-1 de 0-2. Vervolgens creëerden ons team nog een paar kleine kansen, maar de verdediging of doelman van PSE 1 stonden in de weg.
PSE 1 geloofden steeds meer in het behalen van de 3e plek, terwijl het Velddijk- team het geloof in een goed resultaat verloor. Er werd nog dapper gestreden door ons team, maar PSE 1 scoorden nog de 0-3 en eindstand 0-4.

In het kleedlokaal heerste vanzelfsprekend teleurstelling. In alle eerlijkheid vertelde ik het team dat ze prima wedstrijden hadden gespeeld en beter gepresteerd hadden dan ik vooraf had verwacht. Ik had niet verwacht dat we 2e in de poule zouden eindigen en uiteindelijk de 4e plaats van het toernooi (van 11 teams) zouden behalen. Oprecht was ik trots op de prestatie dat door het team geleverd was!! Helaas zonder prijs, maar met een voldaan gevoel en wellicht een mooie herinnering stapten we het busje en de auto in op weg naar

 

.

Staand v.l.n.r.: Lorenzo, Ricardo, Toufik, Yassine M. & Cassandra
Knielend v.l.n.r.: Maiko; Sem; Bart; Yassine H. & Sebastiaan
 


Tegelen

Tom Derks
Docent Lichamelijke Opvoeding
 

12-05-2015